alt

Ο ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΟΣ ΜΕΖΕΣ

Ελάτε να φτιάξουμε το πραγματικό σπληνάντερο. Εγώ έμαθα την τέχνη του από έναν «μπάρμπα μου» σ' ένα ορεινό χωριό της Ρούμελης, το Οινοχώρι, που διατηρούσε «μαγαζί». Και για όσους δεν ξέρουν, «μαγαζί» κατά το νεωτερικότερον σημαίνει «τα πάντα όλα», δηλαδή από καρφίτσα ... μέχρι σπηνάντερο. Χρειαζόμαστε : μία μπόλια, μία συκωταριά, εξι-επτά σκελίδες σκόρδα, αλατοπίπερο και ένα έντερο. Ο χασάπης που εμπιστεύεστε ξέρει και θα σας δώσει το κατάλληλο έντερο.

alt

 Πλένουμε καλά καλά το έντερο και το βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίζει. Βάζουμε πάνω στο τραπέζι μας μια λαδόκολα και απλώνουμε πάνω τη μπόλια. Κόβουμε με ένα ψαλίδι σε στενές λωρίδες (τόσο στενές όσο ένα δάκτυλο η κάθε μια) την καρδιά, το συκώτι και τη σπλήνα. Αυτές τις τρεις λωρίδες τις απλώνουμε πάνω στη μπόλια. Τώρα εδώ χρειάζεται προσοχή διότι εξαρτάται και η επιτυχία του έδεσματός μας. πρέπει να περάσουμε την τυλιγμένη μπόλια με το περιεχόμενό της στο έντερο. Να τι κάνουμε: Παίρνουμε το έντερο απ' τη στενή του πλευρά, βάζουμε την άκρη του λίγο προς τα μέσα και βάζουμε εκεί την άκρη της τυλιγμένης μπόλιας σπρώχνοντας προς τα μέσα. Το έντερο σιγά-σιγά καλύπτει τη μπόλια και έρχεται τα μέσα-έξω. Η μπόλια γλυστρά μαζί με την άκρη του εντέρου προς τα μέσα, στο ίδιο το έντερο. Στο τέλος περνά όλη η μπόλια και το έντερο έχει γυρίσει όλο απ' την ανάποδη. Η λεία πλευρά του είναι τώρα απ' έξω.

alt

 Το σπληνάντερό μας είναι έτοιμο για ψήσιμο στη σούβλα ή στο φούρνο. Αν το βάλετε στο φούρνο βάλτε από κάτω κληματόβεργες ή σχάρα και τυλίξτε το σε λαδόκολα ή αλουμινόχαρτο για να μην σας καεί, στο τέλος όμως  ξετυλίξτετο  και να το αφήστετο να ξεροψηθεί.                            

alt

 Καλή σας όρεξη .... και τω Θεώ Δόξα!!!